vineri, 18 aprilie 2008

Pe langa subiectul neprecizat


In Australia este ilegal sa nu votezi din 1924. Nu este cel mai democratic lucru pe care l-ati auzit vreodata!?
Din cauza procentului mic de oameni care se prezentau la vot, intr-un moment de sclipire, autoritatile australiene au decis sa impuna prin lege dreptul la vot. Este adevarat ca modul de scrutin alternativ deja oferea sistemului electoral australian ceva interesant, dar din dorinta de a iesi si mai mult in evidenta (I kid, I kid) au imbogatit legislatia electorala prin aceasta regula. In plus, trebuie mentionat ca pana si votul alb, o forma de protest in general, este ilegal. Nu putem spune ca nu au imaginatie. Metoda aceasta, care a trecut testul timpului, s-a dovedit a fi eficienta, ca dovada numarul mare de votanti, chiar in ciuda faptului ca amenda pe care o pot primi cetatenii australieni care nu voteaza si nu pot furniza o explicatie acceptabila autoritatilor este relativ mica.
Totul pare bine si frumos, dar numai pana la un punct. Acum autoritatile se confrunta cu o grava problema: cetatenii australieni voteaza sub stare de ebrietate...iar conform unui raport acest lucru le afecteaza judecata cu exact 18%, in plus se pare ca in urma studilor bazate pe date empirice s-a „dovedit” ca betivii voteaza [wait for it] pentru partidele de dreapta. Si numai din aceasta cauza se „cocheteaza” cu ideea de a inchide barurile in ziua alegerilor! Mi se pare tragic si neconstitutional (in some Universe I suppose). Totusi cred ca ar trebui sa aiba limite! Nu cred ca este corect sa-i oblige pe proprii lor cetateni, a caror interese se presupune ca le apara, sa voteze treji si in deplinatatea facultatilor mintale (adica se poate considera tortura).
In orice caz, acum stau sa ma intreb cata eficacitate ar avea acest sistem si in alte tari [dare I say it] precum Romania.
Cosmina

Niciun comentariu: