luni, 28 aprilie 2008

O perspectiva de la departare [bare with me, it's a long one]


Oricum am privi situatia alegerile prezidentiale din Statele Unite sunt mult mai interesante decat evenimentele politice recente din Romania [si e destul de grav din moment ce alegerile din SUA dureaza de 16 ani parca]. Americanii traiau cu speranta ca vor afla nominalizarile celor 2 partide cu mult inaintea alegerilor propriu-zise din noiembrie, dar din pacate sau din fericire, va las pe voi sa decideti, lucrurile stau putin altfel.

Asadar, dupa 40...si ceva de dezbateri ale democratilor [sau erau de ordinul miilor?] si dupa 40 si ceva de state, Barack Obama si Hillary Clinton raman in cursa vietii lor. Este clar ca senatorul Obama este mult mai aproape de o victorie si in ciuda insistentelor partidului ei Hillary continua lupta ca un adevarat Rambo [her words not mine...and yes Rambo does lose in the movie]. Acum cateva zile parea ca totul depinde de votul din Philadelphia, care a primit atentia pe care o merita dupa 400 de ani de liniste, dar Hillary Clinton s-a situat exact in marja de eroare care ii permitea sa se mentina in cursa, dar cu semne seriose de intrebare [si nu ma intrebati pentru ca analistii politici/matematicienii inca mai au discutii polemice in legatura cu posibilitatea sau imposibilitatea matematica a senatoarei de a castiga destule voturi pentru a primi nominalizarea].
Astfel, in timp ce democratii se autodistrug prin campanii negative [de genul cine este mai capabil sa raspunda la telefon la 3AM], nominalizatul Partidului Republican, John McCain, este in vacanta. Senatorul McCain este intr-un „turneu” prin locurile uitate de americani in cautarea atentiei presei pierdute pentru ca oricat de controversate ar fi ultimile lui declaratii acestea sunt ignorate de mass media care au alta jucarie.

Revenind la democrati, acestia apeleaza din ce in ce mai mult la atacuri personale la adresa contracandidatului din moment ce audienta se plictisise de mult de discursurile electorale cu subiecte importante pentru tara precum: catastrofa economica in care se regaseste Statele Unite, razboiul din Iraq sau asigurarea medicala universala. Ca exemplu putem lua chiar ultima dezbatere democrata difuzata pe ABC, care a demonstrat prin intrebarile puse ca publicul s-a plictisit. Primele 16 intrebari au fost despre „gafele” candidatilor si despre problemele lor de imagine care meritau atentie: De ce Barack nu poarta insigna cu steagul american...si-a pierdut cumva undeva pe drum patriotismul?, De ce a visat Hillary atacul lunestistilor din Bosnia?, Impartaseste sau nu Obama perspectivele pastorului sau asupra tarii? [pentru cei care nu sunt la curent: pastorul in chestiune a facut niste declaratii controversate de genu: God damn America!] si asa mai departe.
Bun, acestea fiind spuse se pare ca pana in iunie nu va exista un nominalizat oficial din partea Partidului Democrat pentru presedentie. Oricare ar fi acesta mai trebuie sa treaca si de McCain [daca va mai stii cineva cine este acesta pana atunci] care practic nu va mai avea in arsenal nici un atac la adresa caracterului contracanditatului sau. Totusi nu putem sa nu mentionam ca aceste alegeri raman cele mai palpitante, sa zicem, din ultmii ani si vor ramane in istorie pentru simplul fapt ca un african-american si o femeie au ajuns asa de departe in cursa.

PS: Pentru cei interesati, puteti gasi dezbaterile pe YouTube, bineinteles.

Thanks to The Daily Show, I borrowed their photo.
Cosmina

5 comentarii:

iulian zaharia spunea...

bun. ce misto ar fi sa ne pese de alegerile de aici cum ne pasa de cele de acolo. astept un post la fel de misto si pe tema asta. :)

FeelingBrain spunea...

ok, ok o sa fiu atenta si la ce se intampla sub nasul meu si voi scrie si despre asta, desi trebuie sa marturisesc ca nu ma inspira la fel de mult.

Anonim spunea...

Jurizat :)

Anonim spunea...

SUA nu se afla intr-o ,,catastrofa econominca", alege-ti cu grija cuvintele. Fiecare economie are perioade de boom si regres, este in natura ei sa fie asa iar ceea ce ai vazut in SUA este o reducere a dezvoltarii economice pana la limita stagnarii, nici pe departe o cifra negativa.

FeelingBrain spunea...

"Catastrofa economica" nu e nici pe departe un termen economic, ci tine de subiectivitatea mea, asa ca mi-am permis sa-l folosesc pt ca in comparatie cu alte perioade au probleme grave.Si totusi nu stiu cat de mult am exagerat avand in vedere ca ei sunt totusi intr-o recesiune, chiar daca se feresc de acest cuvant.
PS: Daca asculti stirile lor (depinde care bineinteles)cam aceasta este imaginea negativa pe care ti-o creeaza.